Investere i aksjer eller fond?

Fond eller aksjer?

  • 19. juni 2024
  • 7 min lesning
  • Read Icon 455 lest

Du har lyst til å spare eller investere, men du vet ikke om du skal spare i fond eller aksjer. Først skal vi se på hva som er forskjellen på fond og aksjer, og deretter om du burde spare i fond eller aksjer.

Hva er fond?

Fond er ganske enkelt en pulje med forskjellige aksjer. Det vil si at hvis du sparer i fond så investerer du i mange forskjellige aksjer på en gang.

Du sprer altså investeringen din og reduserer risikoen for tap. Det finnes forskjellige fond i med forskjellige aksjer, alt etter hvilken kategori du vil investere pengene dine i.

Les mer om fondssparing her.

Hvordan spare i fond?

Hvis du vil spare i fond så skiller vi gjerne mellom indeksfond og aktivt forvaltede fond.

Indeksfond – her investere du i et fond, og fondet investerer i alle aksjene som er i en bestemt indeks. Det kan f.eks være alle aksjene som er på listen til oslo børs. De prøver da å følge veksten til indeksen de følger.

Aktivt forvaltede fond – Her prøver de å investere i de aksjene de mener er de beste på markedet å investere i. Her stoler man mer på at forvalterne klarer å finne vinneraksjene på markedet og investere utelukkende i dem. Målet er å oppnå en høyere avkastning enn indeksen.

Fordeler og ulemper med fond

  • Tryggere og mer langsiktig investering
  • Jevnere og mer stabil avkastning
  • Sprer risikoen for deg (diversifiserer)
  • Investerer for deg så du slipper å aktivt investere eller være en ekspert investor
  • Mer moderat avkastning
  • Du betaler forvaltningsavgift for at noen styrer investeringen for deg

Vi anbefaler Nordnet og Kron hvis du vil investere i fond. Du kan lese mer om dem ved å klikke på dem, eller du kan sammenligne investeringsplattformer her.

Hva er aksjer?

Aksjer er andeler i et selskap. Hvis du kjøper aksjer i et selskap betyr det at du eier en andel av selskapet og blir en såkalt aksjonær.

Hvis du kjøper aksjer betyr det at du legger alle pengene dine i den aksjen, i stedet for å spre investeringen.

Hvis det går bra med selskapet betyr det at du har muligheten til å få relativt stor avkastning på investeringer din, men på den andre siden er riskoen også større.

Hvordan kjøpe aksjer?

Du kna kjøpe aksjer på såkalte handelsplatformer. Eksempel på disse er eToro, som er en av de mest populære handelsplatformene.

Det første du skal gjøre er å velge handlesplatform. Du kan følge disse trinnene for å kjøpe dine første aksjer:

  1. Les først om aksjer og investering for å ha litt grunnforståelse før du kjøper aksjer. Les mer her: aksjer for nybegynnere.
  2. Sammenlign og velg handelsplatform her.
  3. Klikk deg videre til handlesplatformen, f.eks eToro, og åpne en gratis konto
  4. Verifiser kontoen og overfør startkapital. Du kan starte med et relativt lavt beløp for å komme igang.
  5. Velg ut og kjøp dine første aksjer.

Fordeler og ulemper med aksjer

  • Mulighet for stor avkastning
  • Ingen forvaltningskostnad
  • Du velger selv investeringene dine (større frihet)
  • Hvis du investerer i aksjer som deler ut aksjeutbytte, vil du løpende få penger inn på kontoen hver gang det utbetales av selskapet.
  • Stor risiko
  • Du må bruke tid på å undersøke markedet og være mer sikker på hvor du investerer pengene dine, og du må følge med hele tiden (bruker mer tid)

Det kan være forvirrende og vanskelig i starten, men det beste du kan gjøre er å åpne en konto og begynne med et relativt lavt beløp.

Hos eToro kan du bruke deres CopyTrading funksjon, som betyr at du kan kopiere investeringen til andre erfarne investorer. Da får du innblikk i hvordan de investerer og du kan lære samtidig som du selv investerer.

Les også: Guide til investering + 9 investeringsstrategier.

Aksjer eller fond – Eksempel

Eksempel: Hvis du investerer 50.000kr i et indeksfond, og et av selskapene i fondet faller 25% i verdi, har det ikke så stor betydning for investeringen din, fordi investeringen din er godt diversifisert.

Hvis du investerer 50.000kr i én aksje, og det selskapet faller med 25%, taper du 25% av investeringen din.

Risikoen for større tap er der, men du har samtidig muligheten til å få mye høyere avkastning.

Eksempel: Hvis du igjen investerer 50.000kr i indeksfond, og et av selskapene øker 25% i verdi, så har det igjen ikke så stor betydning for investeringen din, fordi pengene dine er spredd utover mange selskap. Derfor skal mange selskap øke i verdi før du får en god avkastning.

Hvis du investere 50.000kr i én enkelt aksje og den stiger med 25%, så stiger hele investeringen din med 25%, og da får du en høy avkastning.

Spare i fond eller aksjer?

Om du skal spare i fond eller aksjer finnes det ikke et klart svar på. Som du kan se er et fordeler og ulemper med både å spare i fond og aksjer.

Om du skal spare i fond eller aksjer avhenger av risiko profilen din, og målene dine.

Hvis du vil reduserer risikoen så mye som mulig og ha en relativt stabil utvikling er kan det være en god idé å spare i fond.

Hvis du vil ta litt mer risiko og håpe på en større avkastning kan det være en god idé å investere i aksjer.

Investere i aksjer eller fond – Våres anbefaling

Våres anbefaling er at det kan være en god idé å investere både i aksjer og fond. Avhengig av hvor mye du har mulighet til å investere, kan du investere en viss prosent i aksjer og en viss prosent i fond.

Hvordan du fordeler er opp til deg. Det som er viktig er at du undersøker og setter deg inn i investering før du velger å investere i både aksjer og fond.

Du burde aldri investere mer en du har råd til å tape. Hvis du sprer investeringen har det ikke så stor betydning hvis noen selskaper skulle falle en del i verdi, fordi du har andre investeringen som kanskje stiger i verdi samtidig.

Er du ny til aksjer og investering? Les våres guide for nybegynnere her: Aksjer og investering for nybegynnere.

Var denne artikkelen hjelpsom?

Bli den første som skrive en anmeldelse

Forfatter Lasse Linnes

Jeg er Country Manager for Financer.com Norge. Jeg er veldig engasjert i alt innenfor personlig økonomi & investeringer. Jeg skriver om disse temaene, og hjelper deg med å forbedre din personlige økonomi.

Del på
Read Icon 455 lest

Utforsk våre temaer