Kjøpe tesla aksjer

Tesla Aksje

  • 15. august 2024
  • 10 min lesning
  • Read Icon 2803 lest

Tesla, den kjente elektriske bilprodusenten, har vært i fokus i aksjemarkedet den siste tiden. Selskapet har opplevd betydelige svingninger i aksjekursen.

Vi skal se nærmere på Teslas aksjepris, nylige utvikling, og vurdere om Tesla-aksjer kan være en god investering i dagens marked

DataTesla
Hvor man kan kjøpe TeslaFreedom24 og eToro
SelskapsnavnTesla, Inc.
TickerTSLA
Primær børsNasdaq
BransjeElektriske kjøretøy, Solenergi, Batterilagring, Tech
Omsetning96,8 milliarder dollar
Grunnleggelsesår2003
Administrerende direktørElon Musk
AnsatteOver 100.000
MarkederGlobal, med sterk tilstedeværelse i Nord-Amerika, Europa og Kina
Indekser som Tesla er en del avS&P 500, NASDAQ-100
Grunner til å kjøpe Tesla-aksjerMarkedsleder i EV-industrien, sterkt merkenavn, innovativ teknologi, vekstpotensial i energilagring og solenergi, global ekspansjon
Grunner til ikke å kjøpe Tesla-aksjerHøy volatilitet, intens konkurranse, avhengighet av Elon Musk, potensielle produksjonsproblemer, makroøkonomiske utfordringer
RapporterQ2 Rapport 2024

Hvordan kjøpe Tesla aksje?

For å kjøpe tesla aksjer må åpne en investeringskonto på en børs. En investeringskonto er en type bankkonto som lar deg kjøpe og selge eiendeler som indeksfond, ETF, og aksjer.

Det finnes flere meglerfirmaer å velge mellom, og hver tilbyr et unikt sett med kostnader og tjenester.

Sammenlign handels plattformer her.

Du kan plassere en ordre for å kjøpe Tesla-aksjer etter å ha åpnet en meglerkonto. Du kan plassere ulike ordrer, inkludert markedsordrer og grenseordrer.

En grenseordre lar deg angi en bestemt pris du er klar til å kjøpe eller selge aksjen til, i motsetning til en markedsordre, som er en ordre om å kjøpe eller selge en aksje til gjeldende markedspris.

Siden de kan påvirke prisen du betaler for aksjen, er det viktig å vurdere nøye hvilken type ordre du plasserer, samt timingen av kjøpet.

Fakta om Tesla

Bilbransjen har blitt fullstendig forvandlet av Tesla, et amerikansk teknologiselskap, takket være sine elektriske kjøretøy og grønne energiinnovasjoner.

Med funksjoner som selvkjørende teknologi og eksepsjonell ytelse, er Tesla-kjøretøy kjent for å være både teknologisk avanserte og økologisk bærekraftige.

Elon Musk etablerte selskapet i 2003, og det har siden utviklet seg til å bli en av de mest oppfinnsomme og betydningsfulle aktørene i bilsektoren.

Tesla er ikke bare en kjøretøyprodusent, men det jobber også med utvikling av solcellepaneler og lagring av solenergi, blant andre bærekraftige energiprosjekter.

Interessante fakta om Tesla:

  • Du kan ikke bare kjøpe Tesla, du må bestille den personlig (dvs. du kan ikke bare gå til en forhandler og kjøpe Tesla – bilen må bestilles på forhånd).
  • Elon Musk opprettet egentlig ikke Tesla. Musk kom til selskapet nesten et år senere etter etableringen av Tesla. Musk eier for tiden ca. 15% av Teslas aksjer.
  • Det sies at Tesla bare trenger å bytte ut 6 ting fra tid til annen: dette er bilens 4 dekk og 2 husholderske. Med andre ord bør en Tesla i det hele tatt være vedlikeholdsfri.
  • Tesla Model X inkluderer et spesielt luftfilter som filtrerer ut biofarlige partikler, og etterlater kabineluften ekstremt ren.
  • Model X kan kjøre ca. 400 kilometer med et fulladet batteri.
  • Teslas andel har vokst med mer enn 1000% siden den ble offentliggjort.

Tesla aksjer

La oss starte med å se på selskapet selv. Tesla er et børsnotert selskap som utvikler og produserer solpaneler, energilagringssystemer og elektriske bilarkitektur.

Elon Musk grunnla Tesla i 2003, og siden den tid har selskapet vært en pioner i overgangen til elektriske kjøretøy, samtidig som de har snudd opp ned på den gamle bilindustrien.

Tesla aksje kurs

Det er interessant å se på tesla aksje kurs. Vi har sett flere ganger de siste årene at kursen på tesla aksjer har svinget en del.

Hvorfor faller Tesla aksje kursen?

Vi ser ofte at tesla aksjer faller hver gang Elon Musk gjør noe som skaper veldig mye medie oppmerksomhet.

Et par eksempler på dette var når Elon skrev på X (tidligere twitter) at han kjøpte en stor del Dogecoin og han ville gjøre det mulig å handle tesla med Doge Coin.

En grunn til at tesla aksje kursen tidligere steg enormt var at Tesla tidligere har hatt stor etterspørsel og vanskelig med å lage nok biler ift. antall salg.

Fordi det er stor etterspørsel og vanskelig med å produsere nok biler raskt nok har det betyd stor aksje økning.

Det motsatte har vært tilfelle de siste månedene. Det har vært mindre etterspørsel og derfor vanskeligere for Tesla å selge alle bilene som blir produsert.

De har til og med kjørt kampagner med rabat på bilene for å selge nok. Dette er en del av grunnen til aksje kurs-fallet.

Burde du kjøpe Tesla aksjer?

La oss nå adressere den brennende bekymringen alle har: Er Tesla aksje en klok investering?

Risikoer og muligheter for hver investering bør vurderes nøye før du går videre. På den ene siden har Tesla et sterkt merkevare og en bevist historie med vekst og innovasjon.

Selskapets elektriske biler har blitt veldig populære, og etterspørselen etter fornybare energikilder forventes bare å øke i årene som kommer.

Tesla, på den andre siden, er et relativt nytt selskap, og aksjekursen har rykte på seg for å være uforutsigbar.

I tillegg er det ingen garantier for at Tesla vil forbli lønnsom i fremtiden på grunn av den harde konkurransen i bilindustrien.

Argumenter for å kjøpe Tesla-aksjer

  • Markedsleder i elbilsindustrien: Tesla har over 20% av det globale markedet for elbiler. Med den voksende bekymringen for klimaendringer og strengere miljøreguleringer, ser elbiler ut til å være fremtiden for transport.
  • Innovativ teknologi: Tesla er ikke bare en bilprodusent, men et teknologiselskap. Deres fremskritt innen batteriteknologi, selvkjørende systemer og energilagring gir dem et konkurransefortrinn som strekker seg utover bilindustrien.
  • Sterkt merkenavn og lojale kunder: Tesla har bygget et merkenavn som er synonymt med innovasjon og luksus. Kundene deres er ofte lidenskapelige ambassadører for merket, noe som reduserer markedsføringskostnadene og øker organisk vekst.
  • Vekstpotensial i energisektoren: Teslas solenergi- og batterilagringsprodukter posisjonerer selskapet godt i den voksende fornybare energisektoren. Dette diversifiserer inntektskildene deres og reduserer avhengigheten av bilsalg.
  • Global ekspansjon: Tesla utvider aggressivt sin produksjonskapasitet globalt, spesielt i vekstmarkeder som Kina. Dette åpner for nye muligheter og potensielt eksponentiell vekst.
  • Elon Musk-faktoren: Selv om det også kan være en risiko, er Elon Musks visjon og innovasjonsevne en vesentlig drivkraft bak Teslas suksess og investorenes tillit.

Argumenter mot å kjøpe Tesla-aksjer

Som med enhver investering er det alltid to sider av saken. Her er noen grunner til å tenke seg om en ekstra gang før man kjøper Tesla-aksjer:

  • Høy volatilitet: Tesla-aksjer er som en berg-og-dalbane – de kan stige høyt, men også falle bratt. Prisene svinger ofte voldsomt basert på nyheter, Elon Musks uttalelser eller markedssentiment. Det krever sterke nerver og en solid investeringsstrategi å håndtere disse svingningene.
  • Intens konkurranse: Mens Tesla var pionerer innen elbiler, er de tradisjonelle bilprodusentene i ferd med å ta dem igjen. Selskaper som Volkswagen, GM og Ford investerer massivt i elbilteknologi, noe som kan utfordre Teslas markedsposisjon på lengre sikt.
  • Avhengighet av Elon Musk: Teslas suksess er tett knyttet til Elon Musk. Hans visjoner driver innovasjon, men hans kontroversielle uttalelser og handlinger kan også påvirke aksjekursen negativt. Denne personavhengigheten utgjør en risiko for investorer.
  • Produksjonsutfordringer: Tesla har tidligere slitt med å oppfylle produksjonsmål. Selv om de har forbedret seg markant, kan fremtidige produksjonsproblemer påvirke leveranser og dermed aksjekursen.
  • Høy verdsettelse: Mange analytikere mener at Tesla-aksjen er overvurdert sammenlignet med tradisjonelle bilprodusenter. Dette kan begrense potensialet for fremtidige kursstigninger og øke risikoen for et betydelig fall hvis selskapet ikke lever opp til de høye forventningene.

Hva sier ekspertene om Tesla aksjer?

Så, hva tenker bransjefolk om Tesla-aksjen? Med tanke på den kontinuerlige volatiliteten i aksjemarkedet, er det utfordrende å forutsi priser med noen grad av nøyaktighet.

Imidlertid er andre eksperter optimistiske om Tesla og mener det fortsatt er mulighet for at aksjen skal stige.

Noen er mer varsomme og mener aksjen kan være overpriset. Valget om å kjøpe Tesla-aksjen (eller noen annen bedrift) er til slutt et personlig valg som bør baseres på dine unike økonomiske mål og risikotoleranse.

Hvor mye koster det å investere i Tesla?

Det avhenger av investeringstypen. Ved direkte aksjekjøp bestemmer du selv beløpet – du kan starte med én aksje eller investere millioner. Med CFD-er kan du ofte begynne med mindre beløp, men husk at giret handel øker risikoen. ETF-er som inkluderer Tesla, kan være en billigere måte å få eksponering på.

Utbetaler Tesla utbytte?

Nei, Tesla utbetaler ikke utbytte. Selskapet reinvesterer overskuddet i vekst og utvikling. Hvis du leter etter inntekt fra investeringen din, er Tesla kanskje ikke det beste valget.

Kan jeg kjøpe Tesla-aksjer direkte med et bankkort?

Ja, mange nettmeglere som eToro tillater kjøp av aksjer med bankkort. Det er en rask måte å komme i gang på, men vær oppmerksom på eventuelle gebyrer.

Er Tesla en god langsiktig investering?

Det avhenger av din risikovilje og tro på selskapets fremtid. Tesla har potensial for betydelig vekst, men er også utsatt for høy volatilitet og konkurranse. Diversifisering er nøkkelen – la ikke Tesla utgjøre hele porteføljen din.

Hvordan påvirker Elon Musk Tesla-aksjen?

Elon Musks innflytelse på Tesla-aksjen er betydelig. Hans uttalelser og handlinger kan føre til store kurssvingninger. Dette kan være både en fordel og en ulempe, avhengig av situasjonen.

Kjøpe Tesla aksje

For å oppsummere er Tesla et børsnotert selskap som har revolusjonert den tradisjonelle bilindustrien med sine elbiler og teknologier for ren energi.’

Hvis du er klar til at tage chancen og tror på Teslas langsigtede potentiale, kunne det være tid til at overveje at tilføje nogle TSLA-aktier til din portefølje.

Start med at oprette en konto hos Freedom24 eller eToro og tag det første skridt mod at blive en del af den elektriske revolution.

Uanset hvad du beslutter, så husk: Invester klogt, diversificer din portefølje, og lad aldrig FOMO (fear of missing out) styre dine investeringsbeslutninger. God investering!

Åpne en meglerkonto og vurder nøye hvilken type ordre du gjør hvis du er interessert i å kjøpe Tesla-aksjer.

Selv om det er mange ting å tenke på, er det bare du som kan avgjøre om det å investere i Tesla er en god idé for deg.

Andre relevante innlegg

Var denne artikkelen hjelpsom?

Bli den første som skrive en anmeldelse

Forfatter Lasse Linnes

Jeg er Country Manager for Financer.com Norge. Jeg er veldig engasjert i alt innenfor personlig økonomi & investeringer. Jeg skriver om disse temaene, og hjelper deg med å forbedre din personlige økonomi.

Del på
Read Icon 2803 lest

Utforsk våre temaer