WIKI

Hva er Bankenes Sikringsfond?

Key Takeaways

  • Alle Norske banker er medlem av bankenes sikringsfond
  • Du er garantert 2.000.000 kr i Norge
  • For utenlandske banker er det lover og regler i det aktuelle landet som gjelder
Forfatter  Lasse Linnes
Sist oppdatert: 26. august 2022

Hva skjer med pengene dine dersom banken går konkurs?

Dette avhenger av hvilken bank du har plassert pengene dine i. Alle norske banker er medlem av Bankenes Sikringsfond, mens utenlandske banker som for eksempel Svenske Handelsbanken og franske BNP, har sikret pengene dine etter gjeldende lover i bankens hjemland.

Hvis banken går konkurs

  • I Norge – Norge har heldigvis for tiden en av verdens beste sikringsordning – Bankenes Sikringsfond. Bankenes Sikringsfond garanterer deg 2 millioner kroner i innskudd per innskyter per bank.
  • I utlandet – Hvis du plasserer pengene dine i banker utenfor Norge så er det reglene for det gjeldende landet som gjelder.

Bankenes sikringsfond – slik fungerer det

Alle norske banker er medlem av noe som heter Bankenes Sikringsfond. Dette Sikringsfondet skal beskytte bankkunder mot en konkurs, slik at de ikke mister alt av sparepenger. Trenger du flere tips til hvordan du kan spare penger, kan du lese våre 185 sparetips.

Norge har et av verdens beste sikringsordninger, og etter Banksikringsloven § 2-10 annet ledd, er du garantert for 2 millioner kroner i innskudd per innskyter per bank, inkludert opptjente renter.

Da skal du altså kunne sitte med 2 millioner kroner i hver eneste norske bank og dermed kunne sikre ganske mange millioner. Men dette gjelder ikke for banker som benytter seg av forskjellige merkenavn under samme juridiske enhet, som for eksempel DnB NOR og Postbanken.

Utenlandske banker med filialer i Norge

Dersom du har plassert dine penger hos en utenlandsk bank med filialer i Norge, stiller ting seg ganske så annerledes. Alle banker som kommer fra et medlemsland i EU eller EØS, har ordninger som sikrer innskudd, men kun opptil 20 000 Euro.

Banker som Fokus Bank, Swedbank og Kaupthing Bank, er alle banker fra EU eller EØS land, men disse bankene har i tillegg valgt å bli medlem av det Norske Sikringsfondet, så selv om de er utenlandske banker, er pengene dine garanterer under det Norske Sikringsfondet.

Svenske banker

Dersom du har plassert pengene dine hos en utenlandsk bank som ikke er medlem av Bankenes Sikringsfond, er pengene dine sikret etter hjemlandets lover. Handelsbankens kunder har sikkerhet for inntil 250.000 kroner i det svenske sikringsfondet. Innskudd utover dette kan dermed gå dukken, dersom finanskrisen skulle ramme svenskene. Men dersom du tror at pengene dine er trygg fordi du har plassert de i en Svensk bank, må du lese videre.

I Sverige kommer det an på hvilken type konto du har pengene på. Hvis du har penger på lønnskonto, sparekonto eller pensjonskonto, dekker garantien pengene som står der (inntil 250 000kr). Men dersom du har penger på såkalte bundet konto som for eksempel fastrentekonto, er ikke pengene dine automatisk sikret.

Hvordan får jeg min erstatning?

  • Utbetaling fra Sikringsfondet er satt til en uke etter at Banken er satt under offentlig administrasjon eller har gått konkurs.
  • Bankenes sikringsfond vil motta en liste over kundeforholdene fra banken, og du vil bli informert om utbetalingsprosessen og hvilke utbetalingsmetoder som vil bli benyttet.
  • Personkunder over 18 år vil kunne benytte BankID for å logge seg på Bankenes Sikringsfond elektroniske utbetalingsløsning
  • Mindreårige og bedriftskunder vil motta et brev med informasjon om utbetalingsprosessen. Dette brevet må hentes ut i banken eller på postkontoret og du må kunne legitimere slik at de kan forsikre seg om at brevet blir hentet ut av rett person.

Deretter kan pengene enten:

  1. Utbetales kontant for beløp inntil 100 000 kroner,
  2. Settes inn på en konto som kunden alt har i en annen bank
  3. Banken som mottar utbetalingsanvisningen kan opprette en ny konto for kunden.

Kunder som er bosatt utenfor Norge og som ikke har BankID, må kontakte banken og få informasjon om utbetaling der.

Sammenlign bankene

Vi har samlet noen av de mest populære bankene så du slipper å bruke tid på å lete. 

Sammenlign banker her

Var denne artikkelen hjelpsom?

1 ut av 1 synes dette var hjelpsomt

Pålitelig økonomisk informasjon
På Financer.com er vi dedikert til å hjelpe deg med din økonomi. Alt vårt innhold følger våre Redaksjonelle Retningslinjer. Vi er åpne om hvordan vi vurderer produkter og tjenester i vår Anmeldelsesprosess, og hvordan vi tjener penger, som beskrevet i vår Annonsøravsløring.
Forfatter Lasse Linnes

Jeg er Country Manager for Financer.com Norge. Jeg er veldig engasjert i alt innenfor personlig økonomi & investeringer. Jeg skriver om disse temaene, og hjelper deg med å forbedre din personlige økonomi.

Del på
Read Icon 2823 lest