Hvordan få bedre økonomi – 9 økonomi tips
- 14. august 2023
- 11 min lesning
- 2094 lest
De siste par år har vært usikre og spesielle rent økonomisk. Mange har mistet jobben, verdien av den norske kronen har faldt, og mange er usikre på hva fremtiden bringer.
Vi blir nødt til å tilpasse oss de stigende prisene på drivstoff, el, mat, og mange andre typiske utgifter vi blir nødt til å betale for.
Derfor kan det være en god idé å tenke langsiktig på din privat økonomi og ta noen grep for å få bedre økonomi.
I dette innlegget skal vi snakke om 7 økonomi tips til hvordan du får bedre økonomi.
1. Få et økonomisk overblikk
Start med å gjennomgå økonomien din og få et overblikk. Hvor mye tjener du hver måned? Hvor mye bruker du, og på hvilke kategorier?
Når du har fått økonomisk overblikk er det lettere å gjøre noen justereinger. Ofte blir man overasket over hva man faktisk bruker penger på, og hvor mye som blir brukt.
2. Lag et budsjett
Når du har fått et økonomisk overblikk kan du lage et budsjett. Sett det i system og lag en plan for hvor mye du vil bruke på forskjellige kategorier.
Når du har en plan for dette er det lettere på ta bedre økonomiske beslutninger i hverdagen fordi du vet hvor mye du kan bruke i hvilken kategori.
Vi kan anbefale Lunar eller Revolut som er en smart bank app med tilhørende bankkort. I appen får du fult overblikk over økonomien og du kan enkelt lage budsjett, sparemål, og mye mer direkte i appen.
Et budsjett er ikke ment for å begrense deg, men faktisk at du får mer ro i magen med de beslutningene du tar og for å veilede deg i de valgene du tar.
Et budsjett kan også endre seg løpende, så du skal ikke se det som en tvangstrøye.
Les mer her: Slik setter du opp budsjett.
3. Invester pengene dine
De fleste tenker kanskje mest på å tjene mer penger, og ikke så mye på å investere dem. Se også: Aksjer og investering for nybegynnere.
Mange vil ha godt av å forvalte pengene sine bedre. Mange av oss har noen dyre vaner og bruker mer enn vi kanskje burde.
Med noen enkle grep og litt kunnskap kan du forbedre privat økonomien din drastisk.
En enkel måte å forbedre økonomien sin på er å investere litt hver måned. Det vil være individuelt hvor mye du kan investere, men en god veiledning vil være å ta 10% av alt du tjener og investere (eller spare).
Gjør dette på starten av hver måned. Hvis du investerer (eller sparer) 10% av lønnen hver måned kan det få veldig stor betydning på sikt for økonomien.
Eksempel på renteeffekten:
Du starter når du er 20 år gammel. Du sparer 1000kr hver måned, og har en rente på 10%.
Når du er 30 år vil du total ha spart opp: 193.842,84 kr.
121.000kr av disse vil være dine egne penger, og resten kommer fra renter, fordi det du tjener på renter vil bli mer og mer hvert år.
4. Spar penger automatisk
Motivasjon vil få deg i gang, men gode vaner og rutiner er det som drar deg hele veien i mål.
Hvis du har et ønske om å spare penger, kan det være en veldig god idé å sette opp et system, så det skjer automatisk hver måned.
Start med å opprette deg på en handelsplattform, som f.eks Nordnet.
I nettbanken kan du gjøre automatisk overførsel til investeringskontoen din, på den plattformen du har valgt, hver måned så du slipper å gjøre det manuelt.
Pengene blir ta satt over til handels plattformen og du kan opprette en fast investering på plattformen så de blir investert i noe du selv har valgt på autopilot hver måned.
En relativt sikker og god investering som du kan gjøre hver måned langsiktig er Indeksfond eller ETF’er.
Du kan også opprette en høyrente sparekonto som du setter inn penger på hver måned.
Du ka også bruke f.eks Lunar eller Revolut til å sette sparemål og opprette automatiske overførsler direkte i appen for å gjøre det så enkelt som mulig for deg å spare penger.
5. Opprett en reserve bankkonto
Det er ikke unormalt å leve fra lønn til lønn, og ikke ha så mye til overs på slutten av måneden.
Det kan være en god idé å opprette en reserve bankkonto så du alltid har til uforutsette utgifter eller trangere tider.
Sett deg et mål om å spare opp en ekstra månedslønn som du kan la stå til uforutsette utgifter eller tider hvor trenger litt ekstra av forskjellige årsaker.
Få stålkontroll på økonomien med LUNAR
Hos LUNAR kan du åpne en gratis konto raskt og enkelt. Du får et komplett overblikk over din personlige økonomi, og det medfølger et gratis Mastercard.
- Simpelt og komplett overblikk over din personlig økonomi
- Tre forskjellige kontovarianter å velge mellom
- Markedets beste bankapp
6. Gjennomgå kredittvurderingen din
Banken gjør alltid en kredittsjekk av kundene sine hvis du f.eks skal søke om lån.
Hvis du gjennomgår din egen kredittsjekk kan du få et bedre bilde av hvordan banken ser deg og din betalingsevne.
Dette kan gi deg en bedre oversikt over hvor du skal starte for å forbedre økonomien din, hvis du er i tvil.
Hvis du derimot har en meget god kredittvurdering kan du få tilbudt veldig gunstige renter hvis du skal låne penger.
Det i seg selv kan være en motivasjon for å forbedre økonomien, så du kan kjøpe det du har lyst til, f.eks en lengre reise med familien, eller kjøp av ny bolig.
7. Selg ting på nett
En måte å forbedre økonomien på er selvfølgelig å tjene flere penger. En måte å gjøre det på er å selge dine egne ting (eller andre ting) på nett.
Kanskje du har mye kunnskap om et tema og liker å lære fra deg? Kanskje du har mange ting du ikke bruker som kan selges? Kanskje du er god til markedsføring og vil starte en egen nettbutikk?
Uansett hva så kan du tjene ekstra på å selge ting på nett. Det kan være digitale produkter som E-bøker, video kurs, fysiske varer, eller ting du ikke trenger.
Populære plattformer:
- Kajabi – populær plattform til å selge digitale produkter og kurs på nett. Her har du alt du trenger for å lage hjemmeside, lage og selge kurser og digitale produkter, og mye mer.
- Shopify – lag din egen nettbutikk med shopify og selg varer på nett.
- Til egne ting kan du bruke Facebook, sosiale medier, eller finn.no til å reklamere og selge ting du ikke trenger.
Pengene du tjener, eller sparer, kan settes inn på en sparekonto, aksjesparekonto, eller du kan bruke det til å finansiere nye kjøp av ting du trenger.
Kanskje er det nok til å en reise med familien, eller å nedbetale gammel gjeld som du aldri helt blir kvitt?
Refinansier gjeld
Hvis du sitter med flere smålån, eller betaler dyrt i renter hver måned, vil det være et opplakt tidspunkt å Refinansiere. Dette kan drastisk være med til å forbedre din personlig økonomi.
8. Ikke tren på treningssenter
Treningssenter er veldig populært, men det er mange andre måter å trene på.
Veldig mange av oss melder seg inn i et treningssenter, men bruker det desværre alt for lite. Det betyr penger ut av vindu hver måned.
Hvis du er en av dem som faktisk benytter deg av treningssenteret flere ganger i uken, skal du selvfølgelig bare fortsette med det!
Hvis du ikke bruker det nok burde du spare pengene dine og bruke dem på noe annet, f.eks fast investering eller sparing hver måned, f.eks hos Nordnet.
Du kan få en like god trening utenfor, eller hjemme, og hvis du setter det samme beløp inn på en aksjesparekonto hver måned, kan du har spart en god sum penger, som i tillegg kan vokse betydelig med en mye bedre avkastning enn en vanlig sparekonto.
9. Vær ærlig med deg selv
Uansett om du i prinsippet har en «god eller dårlig» økonomi, skal du aldri leve dyrere enn din økonomi tillater.
En stor feil mange gjør er å kjøpe dyre varer og produkter man egentlig ikke trenger, og kanskje til og med låner penger for kjøpe.
Dette kan fort føre til luksusfellen hvis ikke man tenker seg om.
Ikke bruk flere penger enn du har, og tenk deg om en gang ekstra før du bruker for mange penger på designer merker og andre ting som egentlig er unødvendig.
Det beste du kan gjøre er å lage et budsjett. Det kan du finne en guide til her.
Dra nytte av fordelene med kredittkort
Et annet alternativ for å være sikker i trange perioder, eller hvis det skulle oppstå uforutsette utgifter er å skaffe seg et kredittkort.
Det kan hjelpe deg i mange situasjoner, og gi deg mange fordeler. Det er viktig at et kredittkort brukes ansvarlig, ellers kan det påvirke økonomien din negativt.
Hvis du bruker det forsvarlig kan du dra nytte av mange fordeler.
Konklusjon
Året har vært preget av usikkerhet og tilstander vi ikke før har opplevd. Fremtiden er usikker, og derfor er det smart å tenke langsiktig.
Sørg for å sette deg gode mål og lag en plan for hvordan du kan lykkes med den i løpet av året. Husk at motivasjon får deg i gang, men gode vaner og rutiner får deg i mål.
Du kommer til å oppleve at motivasjonen går opp og ned, så uansett hva som er dine mål, sørg for å automatisere det du kan, og la det bli en del av hverdagen din så det faller deg naturlig.
Det er den enkleste veien til suksess med dine mål.