Før du skal søke lån er det noen ting du skal tenke over. I dette innlegget får du vite hvilke feil du skal unngå i lånesøknaden og viktige aspekter å tenke over før du søker lån.
Før du søker lån
- Sett deg ned og regn ut hvor mye du har råd til å unnvære hver måned. Se på inntekter og utgifter, og ta hensyn til hvor høye levekostnadene dine er. Pass på at du har litt å gå på, og gjør reelle kalkulasjoner med gode marginer.
- Sammenlign ulike lånegivere slik at du finner et lån som er så gunstig som mulig, og som gir deg den nedbetalingstiden du trenger. Jo raskere du kan betale ned lånet, jo lavere rente- og gebyrkostnader får du.
- Tenk godt igjennom om du kan leve med en ekstra utgift i måneden. Lånet må betales tilbake på, og denne utgiften må være overkommelig.
- Dersom du kun har en deltidsjobb og dårlig økonomi, bør du være forsiktig med å ta opp et lån. Har du en god og stabil økonomi, burde ikke et lån være noe problem.
- Sjekk at lånet ikke har noen skjulte avgifter.
- Finn riktig lån. Det er selvfølgelig viktig at du finner et lån som passer dine forutsetninger.
- Om du har veldig lite å gå på bør du ta et mindre lån, eller helst ikke et lån i det hele tatt. Ikke søk om et lån om du ikke er helt sikker på at du kan betale tilbake.
- Sammenlign lånekostnadene. Alle ønsker selvfølgelig å få et så billig lån som mulig, og nettopp derfor sammenligner vi lånekostnadene for alle lån her på Financer.com. På forsiden vår kan du justere lånetid og lånebeløp, for å se hvilket lån som er billigst for deg.
Når du fyller ut lånesøknaden
- Vær realistisk når det gjelder nedbetalingstiden. Ved kort nedbetalingstid blir lånet billigere i og med at det blir mindre renter, men hver nedbetaling blir dyrere. Pass på at du har mulighet til betale det månedlige beløpet.
- Du bør ikke velge en lengre nedbetalingsplan enn nødvendig, da må du betale mer i renter. Gjør en realistisk beregning, slik at du velger en nedbetalingsplan som passer for deg.
Unngå disse 7 feilene når du skal søke lån
Det er 7 viktige feil du skal unngå når du skal søke om lån. Hvis du følger disse tipsene vil det være større sjanse for at du får låne penger, og at du får en et bedre lånetilbud.
1. Sammenlign lånene først
Før du begynner å sende lånesøknader bør du alltid undersøke hva markedet har å tilby først.
Se alltid på lånenes ÅOP, renter og samlet omkostning.
- ÅOP, står for årlige omkostninger i prosent, og er det viktigste tallet du har til å sammenligne lån med en løpetid på minst ét år.
- Selv om ÅOP forteller mer om samlet pris på lånet kan du trekke fra renter i skatt. Hvis du står og skal velge mellom to forskjellige lån med samme ÅOP, men forskjellig rentesats, bør du velge det lånet som har den laveste renten.
- Samlet omkostning. Dette tallet kan ikke lure deg. Det er den fulle prisen på lånet og viser deg helt nøyaktig hvor mye lånet kommer til å koste over hele låneperioden.
2. Du har kun søkt hos banken
For de aller fleste er banken stedet man alltid går til når man skal søke lån. Det gir veldig god mening, men i dag er det faktisk mange låneutbydere som tilbyr billigere lån enn bankene.
Du kan helt sikkert få et fint lånetilbud i banken, spesielt hvis du er ung eller har orden på økonomien.
Når det kommer til vanlige lån er det et par ting å ha i bakhode.
Det kan være en langsom prosess å låne penger i banken, men det trenger det ikke å være hvis du finner en online långiver.
Samtidig spesialiserer online låneutbydere seg på å tilby denne type lån, og de varetar ikke alle de andre oppgavene som bankene gjør.
3. Du leser tallene feil
Låneannonser kan være villedende når det kommer til rentesatser og ÅOP. I Norge er det lovpliktig å opplyse om de ÅOP som gir deg et direkte bilde av lånets årlige omkostninger.
ÅOP er helt klart det viktigste nøkkeltallet du skal være oppmerksom på når du skal sende lånesøknaden din. På den andre siden er det ikke den beste indikatoren når det kommer til lån med veldig kort varighet.
Eksempel:
Du ser etter et hurtig lån og finner et med følgende fakta:
- Lånebeløp: 5.000 kr.
- Låneperiode: 30 dager.
- Samlet tilbakebetalingsbeløp: 5.925 kr.
- Samlet kredittomkostninger: 925 kr.
- ÅOP: 688,69%.
Her kan du se at ÅOP’en på 688,69% ser ganske heftig ut. Det er den også. Du skal huske at et veldig lte lån som f.eks smålån sjeldent varer lenger enn 30 dager. Derfor er de årlige omkostningene mindre relevant enn ved lån som varer minst 1 år.
Hvis lånet hadde en varighet på 1 år og samme ÅOP, hadde samlet tilbakebetalingsbeløp vært 12.903,93 kr. Det vil si mer enn det dobbelte av det faktiske beløpet på 5.925 kr.
Her er det to ting vi kan lære:
- ÅOP er mest relevant når lånet har en varighet på minst 1 år.
- Betal tilbake kredittlån til tiden, ellers kan det bli dyrt.
4. Du velger for lang låneperiode
Når du skal søke om lån skal du ikke bare velge lånebeløp, men ofte også låneperiode. Husk at jo lengre låneperiode du velger, jo høyere blir samlet pris på lånet.
En lang låneperiode tiltrekker mange fordi de månedlige kostnadene blir lavere enn ved en kortere låneperiode.
Når det er sagt bør du ikke nødvendigvis velge en alt for kort låneperiode heller.
- Kort låneperiode = høyere månedlige kostnader = billigere lån. Samlet sett blir lånet billigere, men det beløp du har til rådighet hver måned blir mindre.
- Lang låneperiode = lav månedlig kostnad = dyrere lån. Samlet sett blir lånet ditt dyrere, men du har mer plass i budsjettet hver måned.
5. Du tenker kortsiktig
Behovet for penger kommer ofte uventet og du kommer til å sende lånesøknaden din for fort. Det kan komme til å skje så fort at du glemmer de langsiktige konsekvensene det kan medføre.
Når du søker om lån bør du se på din økonomiske situasjon på lengre sikt. Du skal være sikker på at du kan betale tilbake de månedlige kostnadene.
Du kommer kanskje til å velge for lang låneperiode eller for høyt lånebeløp.
Poenget er at du skal tenke før du sender søknaden. Vurder hvordan økonomien din kommer til å bli på lengre sikt hvis du får innvilget et lån.
6. Du låner for mye
Du kommer til å låne flere penger enn du egentlig trenger, og nå sitter du der med for stor gjeld. Du tenker kanskje «jaja, så har jeg litt å ta av hvis jeg trenger det».
Det er sant, men du skal fortsatt betale renter av det beløpet du låner, og det er ikke gratis.
Det vil alltid være smart å kun låne penger til spesifikke ting eller opplevelser, og ikke bare til generelt forbruk. På den måten kan du låne nøyaktig det du trenger og ikke mer.
Som en nødløsning kan du innfri lånet ditt før tid, men det koster noen ganger ekstra. Ellers kan et kredittlån være en god løsning på problemet fordi du løpende kan ta ut de pengene du trenger.
7. Du er ikke kredittverdig
Økonomien din er bare ikke god nok til å få et lån, eller kanskje du har betalingsanmerkninger og kredittvurderingen din er ikke god nok.
For en låneutbyder er det aller viktigst å finne ut om du er kredittverdig. Jo bedre økonomi og positiv betalingshistorikk du har, jo større sjanse for at du betaler tilbake lånet.
Betalingsanmerkninger er en prikk på økonomien, og det blir vanskeligere for deg å få innvilget et lån hvis du har disse. Det er ikke umulig, men det finnes også andre grunner til at en kredittvurdering er viktig for bankene.
Eksempler
- Du har lav inntekt. Jo lavere inntekt du har, jo lavere kredittvurdering.
- Du betaler ikke regningene til tiden, eller ikke i det hele tatt. Låneutbydere ser etter pålitelige kunder. Uregelmessige tilbakebetalinger vil presse kredittvurderingen ned.
- Du har en stor familie. Jo flere personer inntekten din skal forsørge, jo færre penger til å betale tilbake lånet.
- Du har ingen eiendom. Hvis du leier ser utbyderen det som en ekstra utgift.
- Du bor alene. Hvis du er den eneste til å betale utgiftene i hjemmet er det mindre penger til å betale ned på lånet.
Konklusjon
Det er en del ting å tenke over når du skal søke lån. Det viktigste er at du vurderer om du har økonomi til å betjene lånet, hvor mye du kan låne, og at du sammenligner lånene først så du er sikker på å finne de beste lånetilbudene.