Få stålkontroll på økonomien ved å sette opp et budsjett. Med et budsjett kan du få bedre overblikk over privat økonomien, og få et godt forhold til hva du bruker penger på.
10 enkle tips til å sette opp budsjett
Vi har alle hørt at det hjelper å sette opp et budsjett, men hvor begynner man? Nedenfor finner du en 10 tips som veileder deg gjennom prosessen.
1. Verktøy
Det første du trenger for å sette opp et budsjett er et regneark. Om du ikke vet hvordan du bruker et regneark, kan du også bruke penn og papir eller et notat på mobilen. Uansett hva du bruker, ha det lett tilgjengelig, slik at du har tilgang til budsjettet når du er ute og gjør ærend.
Hvis du vil ha stålkontroll på økonomien, og alltid ha et kompkett overblikk med deg, kan vi anbefale Lunar. Da har du alt samlet i en smart bank-app på mobilen, hvor du har full oversikt over økonomien, sett opp budsjett direkte i appen, og du får med et gratis pre-paid mastercard.
2. Spar på kvitteringer
For å få full oversikt over alle utgiftene, bør du spare på alle kvitteringene. Evt. kan du la være å bruke kontanter, og ta alt på bankkort i løpet av denne perioden. Da får du full oversikt på bankutskriften din, og kan regne ut alle utgiftene derfra. Lunar kan også samle alle kvitteringene dine i appen så du har alt på et sted.
Les også: 25 beste økonomi apper
3. Inntekt
Ta utgangspunkt i hvilke inntekter du har. Hele formålet med budsjettet er å ikke bruke mer enn du får inn. Begynn derfor med å regne ut hvor mye du tjener eller får inn i løpet av en måned, og skriv beløpet ned som en totalsum. Dette kan være inntekter som:
- Lønn – Skriv opp din faste inntekt. Om denne varierer fra måned til måned, anbefaler vi at du setter inn den laveste inntekten du kommer til å tjene. Om du har felles økonomi, bør du også skrive opp inntekten til den du deler økonomien med.
- Inntekter fra NAV
- Sykepenger
- Leieinntekter
- Inntekter fra renter
- Barnebidrag og mamma- eller pappa permisjon
4. Faste utgifter
I løpet av en måned oppstår det flere faste utgifter. Regn disse ut og før de opp i budsjettet. Forslag på faste utgifter kan være:
- Leieutgifter eller nedbetaling på lån
- Strøm, internett, kommunale avgifter og andre utgifter i forhold til boligen
- Forsikringer, alt fra livsforsikring til reiseforsikring
- Billån og andre utgifter for bilen
- Mobilbetalinger
5. Utgifter som varierer fra måned til måned
Det er vanskelig å vite hvor mye man bruker på enkelte utgifter hver måned. Da kan det være smart å spare på kvitteringene over flere måneder, beregne hva gjennomsnitt kostnaden blir, og føre dette beløpet opp i budsjettet. Eksempler på varierende utgiftene kan være:
- Matutgifter
- Bensinpenger, parkering eller transportutgifter
- Penger på shopping
- Sosiale utgifter som kino, sammenkomster, bursdager, konserter og lignende
- Reiseutgifter
6. Vær ærlig
Det lønner seg å være helt ærlig med seg selv. Noen ganger er vi litt flau over hva vi har brukt penger på og utelater derfor noe. Andre ganger runder vi beløpet ned om vi har brukt for mye penger på f.eks. klær. Men husk at dette budsjettet kun er for dine egne og evt. din kjæreste sine øyne. Om du ikke er helt ærlig, forsvinner hele formålet med budsjettet.
7. Spare penger
Det lønner seg alltid å ha penger til overs, slik at du kan spare opp til en ny bil, et nytt hus, eller en ferie. Et godt tips er å sette opp sparepenger som en egen utgift, der du overfører x kr over til sparekontoen hver måned. Pass på å ikke lage budsjettet slik at det bare så vidt går opp. Noen ganger oppstår det uventede kostnader. Slike utgifter kan være:
- Reperasjon av bil
- Tannlege eller legebesøk
- Ting i huset som går i stykker
- Baksmell på skatten
Sparekonto
Sørg for å spare penger jevnlig for å ha litt ekstra penger til rådighet. Det er alltid en god idé å ha en buffer, spesielt i trange perioder, eller hvis du skulle trenge litt ekstra til uforutsette utgifter.
8. Oversikt
For få full oversikt over hva du bruker pengene på, må du skrive opp alle utgiftene på regnearket eller notatet. Når du har alle inntektene og utgiftene på budsjettet, legger du sammen alle utgiftene. Blir utgiftene høyere enn inntektene? Da må endringer gjøres, for å ikke konstant gå i minus.
Hvis du heller setter litt ekstra til side hver måned, i stedet for å bruke det på ting du egentlig ikke trenger, kan du har spart opp en god sum penger på sikt.
Jo tidligere du begynner å investere pengene dine, jo mer vil du har spart og tjent på sikt. Det er fordi du vil tjene på rentene, og avkastninger vil derfor hele tiden bli større. Nedenfor kan du finne den beste investeringsplattformen for deg:
9. Kutte kostnader
Selve formålet et budsjett er å kutte kostnader der forbruket kunne vært mindre, slik at du sparer penger, og ikke bruker mer enn du får inn. Spør deg selv om:
- Når du ser på budsjettet, er det noen kategorier som utmerker seg når det gjelder høyt forbruk?
- Oppdager du at penger blir brukt på helt unødvendige ting?
- Hvor kan du kutte kostnadene for få budsjettet til å gå opp, og gjerne også gå i pluss?
- Hvor kan du unne deg litt ekstra luksus?
- Bruker du mye penger på sosiale anledninger, eller på shopping?
10. Sett gode sparemål
Et siste tips er å sette et beløp for hver kategori når det gjelder utgiftene. Hvor mye ønsker du å bruke hver måned, og hva er mulig å oppnå? Sett deg noen mål for budsjettet og hold deg til dem for å få bedre kontroll på økonomien.