Det finnes veldig mange boliger til salgs i dag, og det er veldig mange som er interessert i å kjøpe bolig. Mange har en drøm om å eie sin egen bolig. Det er veldig populært å ha en sparekonto, aksjesparekonto eller BSU for å spare nok egenkapital til ny bolig.
Boligprisene varierer veldig, alt etter hvor i landet du vil kjøpe. Kommer vi nærmere de store byene kan prisene være relativt høye. Mange foreldre hjelper ofte barna sine med å kjøpe sin første bolig, fordi at det kan være vanskelig å komme inn på boligmarkedet som ung.
For de fleste er boliglån et must når man skal kjøpe bolig. I Norge kan du låne opptil 85% av kjøpesummen, og 15% skal du selv ha i egenkapital. Noen kan også kjøpe bolig lengre utenfor byen hvor det er billigere, og benytter seg kanskje av et forbrukslån og de slipper derfor å bruke noe egenkapital. Veldig mange velger å bo nærme byen, og da er sparing til egenkapital veldig viktig.
Så mye skal du ha i egenkapital
Selve egenkapitalen varierer selvfølgelig ut fra hvor mye boligen koster og hvor mye du skal låne. Du trenger selvfølgelig ikke låne 85% av kjøpesummen hvis ikke du trenger det. Noen låner kanskje 50%. Dette avhenger av din øknomien og kjøpesummen. Jo mer egenkapital du har, jo mindre trenger du å låne.
Men hvor mye skal du betale i egenkapital? Nedenfor kan du se noen eksempel på hvordan egenkapitalen kan se ut.
- Hvis boligen koster 2.000.000 kr, og du søker om boliglån på 85% av kjøpesummen – trenger du 300.000 kr i egenkapital.
- Hvis boligen koster 1.500.000 kr, og du låner 70% av kjøpesummen – trenger du 450.000 kr i egenkapital.
- Hvis boligen koster 500.000 kr, og du låner 50% av kjøpesummen – trenger du 250.000 kr i egenkapital.
Det beste er selvfølgelig å spare så mange penger som mulig, så du slipper å låne mange penger, men det kan være en utfordring. Vi skal se nærmere på noen tips som kan hjelpe deg med å spare nok egenkapital.
Spar nok egenkapital til boliglån raskere
- Bestem deg først for hvilken bolig du er ute etter og hvor du vil bo. Det er alltid billegere å kjøpe utenfor sentrum enn inne i sentrum. Kunne du tenkt deg å kjøpe bolig utenfor sentrum, fortsette å spare, og senere flytte nærmere sentrum? Hvis du er ute etter en bolig utenfor byen, trenger du kanskje ikke spare så lenge før du kan søke om Boliglån.
- Finn ut hvor mye du vil låne og hvor mye du vil ha i egenkapital. Tenkt over at en større egenkapital gjør at du kan låne mindre, og det kan spare deg for penger på sikt.
- Åpne en sparekonto. Hvis ikke du har noen sparepenger enda, burde du starte med å spare opp 10.000 kr. Deretter kan du sette dem inn på en aksjesparekonto sm har en mye høyere rente. Da kan du spare opp raskere. Ved siden av kan du ha en sparekonto som du kan bruke til å spare hver måned.
- Minimer dine utgifter. Se om du kan spare mer enn du gjør nå. Kanskje du har mange unødvendige utgifter, eller abbonnementer som du ikke trenger. Du kan også lese våres 185 sparetips.
- Sett opp gode sparemål. Det vil motivere deg til å spare mer jevnlig g nå målene dine. Vi kan anbefale Lunar, som er en smart bankapp, hvor du får stålkontroll på økonomien og kan sette egne sparemål i appen.
- Se om du kan dele bolig med noen i den perioden du sparer, så kan du spare raskere. Kanskje du kan bo med en venn eller familiemedlem?
- Vær konsekvent og tålmodig. Du klarer å spare opp til sist, og det vil lønne seg når du står der med nøklene i hånden!
Få stålkontroll på økonomien
Lunar gir deg en smart BankApp, så du kan få full oversikt over økonomien, sette sparemål og hele tiden se hva som brukes i de forskjellige kategoriene hver måned. Det er gratis å bli kunde, og du får også et Gratis Pre-Paid Mastercard.